Kundsupport: vardagar 09-16
Telefon: 026-18 24 27
Leveranstid: 1-2 dagar
Frakt: 49:-

Small World (Swe)

Logga in för att skriva en recension.

Recensioner

2016-10-11
Recensent: Spelglädjeblogg
Vi har recenserat Smallworld på spelbloggen Spelglädje som ni hittar på http://spelgladje.wordpress.com/

Väl mött!
2015-09-16
Recensent: SPELEXPERTEN-Marcus
I Small World kämpar spelarna om herraväldet i ett magiskt land som är alldeles för litet för att rymma alla de olika fantasyfolkslag som huserar där. Över ett antal rundor (beroende på antal spelare) ska spelarna välja folkslag, erövra områden på kartan och samla poäng. Spelets första varv börjar alltid med att varje spelare, i tur och ordning, väljer något av de sex synliga folkslagen som finns att välja mellan. Det finns hela 14st olika folkslag i spelet och dessa kombineras alltid med någon form av specialförmåga, som slumpas varje gång. Efterhand kommer så nya folkslag att bli tillgängliga för spelarna och nyckeln till seger i Small World är att veta när det är dags att överge det folkslag man just nu spelar som (detta kallas för att försätta det i ”nedgång”) och gå vidare med ett nytt, fräscht och starkt folkslag. Att försätta ett folkslag i nedgång innebär att man vänder på sin folkslagsbricka (vilket gör dess egenskaper inaktiva i de flesta fall) och tar bort nästan alla soldater man för tillfället har på spelplanen, man lämnar endast kvar en i varje område man kontrollerar. Det antal soldater man tilldelas när man väljer folkslag är det antal man har att laborera med, man får alltså inga förstärkningar under spelet gång. Detta innebär oundvikligen att ens arme hela tiden kommer att försvagas, därav betydelsen av att välja ett nytt folkslag vid rätt tidpunkt i spelet (när man försätter ett folkslag i nedgång så står man i princip över en runda, vilket ytterligare förstärker vikten av att göra detta i tid) för att kunna fortsätta att erövra områden från sina motståndare. Small World har likheter med RISK, på så vis att spelarna ska erövra områden på kartan och hela tiden måste erövra från ett område man redan kontrollerar. Vill man fortsätta kontrollera ett område måste man då också stanna kvar med minst en soldat där (vilket i sin tur gör det området enklare att erövra för ens motståndare). Poäng får man varje runda, efter sin tur, en poäng för varje område man kontrollerar plus eventuella bonusar som ens folkslag och/eller dess nuvarande specialförmåga ger. Den spelare som har kammat in flest poäng efter den sista spelrundan är den som vinner Small World.

Det här är ett lättlärt spel som flyter på väldigt bra, även med fem spelare. Få spel kan skryta med en så pass kort speltid för hela fem spelare som Small World gör (ca 60-90 min), vilket jag tycker ger ett extra plus i kanten. Plus också för att spelet innehåller två olika kartor, med spelplaner på varje sida, en för varje deltagarantal (2-5st). Det balanserar spelet på ett bra sätt och ger det en bra variation. En stor variation finns det även i spelets olika folkslag, det finns som sagt hela 14st att välja på, där samtliga har olika egenskaper. Att dessa sedan kombineras med en slumpvis utvald specialförmåga (här finns det hela 20st möjliga) gör variationen och de taktiska möjligheterna ännu större. Det förlänger också återspelsvärdet mycket då t.ex. alverna kan kräva en helt annan taktik från gång till gång, beroende på vilket specialförmåga de råkade få just i denna spelomgång.
Det här gör också att det till en början kan upplevas som att det är mycket att hålla reda på under spelets gång, då man ska komma ihåg alla specialegenskaper och vad alla de olika symbolerna står för. Det här går dock relativt snabbt att lära sig och det är absolut inga avancerade saker det handlar om. Spelet innehåller också en hel del små brickor som representerar varje folkslags soldater, tur då att dessa enkelt kan sorters i en medföljande låda.
Small World är ett extremt roligt och enkelt spel som bör passa de flesta sällskap som handen i handsken. Gillar man att jävlas så finns här verkligen möjligheten att sticka kniven i ryggen på sina intet ont anande motspelare, skapa dålig stämning och framkalla höjda nävar i luften (detta är dock enbart positivt i detta samanhang!) och få spel kan skryta med att lyckas framkalla en sådan spelglädje som Small World verkligen gör.
Logga in för att lämna en kommentar.Spelexperten.com  |  Telefon: 026-18 24 27 (09:00-16:00)  |  E-post: info@spelexperten.com  |   Affiliate
© 2016 Spelexperten - tusentals Sällskapsspel/Brädspel
Vi är listade på ShopMania - Nätshopping