Kundsupport: vardagar 09-16
Telefon: 026-18 24 27
Leveranstid: 1-2 dagar
Frakt: 49:-

Eldritch Horror

Logga in för att skriva en recension.

Recensioner

2017-03-25
Recensent: SPELEXPERTEN-Marcus
Eldritch Horror är ett samarbetsspel i H. P. Lovecrafts Cthulhu-universum för upp till så många som 8 spelare, där dessa antar rollerna som utredare som reser världen runt för att stoppa en uråldrig ondska från att ta över vår värld. Denna uråldriga ondska representeras här av 4 olika monster, ”Ancient Ones”, som är de varelser som spelarna måste stoppa innan de vaknar och kan ta sig in i vår värld och förgöra den för alltid. Beroende på vilken av nämnda
Ancient Ones man väljer att spela med så blir storyn och de kort man drar annorlunda, men slutmålet kvarstår; att samla på sig ledtrådar och lösa mysterier för att slutligen kunna förvisa ondskan från vår värld och rädda mänskligheten. Eldritch Horror spelas under ett obestämt antal spelrundor där varje runda består av 3 olika faser. I den första ska spelarna utföra handlingar, såsom att resa runt på spelplanen, byta föremål med varandra och vila upp sig inför kommande strider.
Den andra fasen, sammandrabbningsfasen, är den mest spännande och actionfyllda fasen. Här ska spelarna tampas med monster och andra otäcka varelser som just nu befinner sig på spelplanen samt dra kort från olika kortlekar, beroende på hur omständigheterna på spelplanen ser ut just nu (vart man befinner sig, om det finns monster eller ledtrådar där osv.).
I den tredje och sista fasen ska spelarna dra s.k. Mythos-kort. Dessa genererar nya monster, ledtrådar och flyttar spelets tidmarkör framåt, dvs. att tiden man har på sig innan spelets Ancient One vaknar sakta rinner ut. Eftersom det här är ett samarbetsspel så vinner och förlorar spelarna tillsammans.

Eldritch Horror kan beskrivas som en förenklad och mer strömlinjeformad variant av Arkham Horror. De utspelas båda i Cthulhu-universumet och fans av Arkham Horror kommer definitivt att känna igen sig här. Tillverkarna FFG har gjort flertalet brädspel som utspelas i samma universum och här finns både karaktärer och platser att känna igen från tidigare spel. Eldritch Horror får sägas vara relativt lättillgängligt i sammanhanget (speciellt i jämförelse med Arkham Horror) med en inte alltför tjock och komplicerad regelbok. Det är ett ganska rättframt spel som inte tar alltför lång tid att lära sig eller att spela igenom, givetvis beroende på hur många speldeltagare man är. Spelet kan som sagts spelas av upp till 8 personer men frågan är om det verkligen är roligt, då väntetiden riskerar att bli smärtsamt lång. 3-5 spelare känns som ett optimalt antal. Det är ett snyggt spel med tjusig art-work på kort och karaktärer. Dock är jag besviken över att FFG, som de senaste åren skämt bort oss med spel som innehåller vansinnigt fina miniatyrer, nu valt att ha s.k. ”standees” (dvs. vanliga platta pappbitar i en plastfot) för att representera spelets karaktärer och monster. Detta påverkar inte på något vis själva spelmekaniken och det ser fortfarande bra ut, men det påverkar helt klart spelkänslan och tematiken. Vidare är det här definitivt ett spännande spel, alla de sammandrabbningar spelarna tvingas genomlida är oerhört välgjorda och får en att hålla andan och hoppas att tärningen rullar ens väg. Det här är helt klart spelets största styrka och dess absoluta höjdpunkt. Karaktärerna man spelar kan också bli bättre under spelets gång, vilket gör att man känner sig lite mer känslomässigt investerad i ett parti. Dock är det i minsta laget att spelet bara innehåller 4 st Ancient Ones, alltså egentligen 4 st scenarier. Visst har varje Ancient One sin egen kortlek som ändrar ledtrådar och annat men spelplanen är fortfarande densamma i varje parti och variationen inom scenariot är inte alltför stor, vi talar inte om Mansions of Madness-klass här. Det gör att omspelbarheten känns lite sisådär i ärlighetens namn. Plus för att flera expansioner finns till spelet, men i sin grundutgåva känns det aningen tunt.

Sammanfattningsvis så är Eldritch Horror ett kul och spännande samarbetsspel som är relativt enkelt att ta till sig, erfarna brädspelare bör ej ha några större bekymmer att komma igång. Frågetecken finns helt klart för omspelbarheten pga. de få scenarier som medföljer och jag undrar hur gärna man verkligen kommer att vilja plocka fram och spela Eldritch Horror utan expansioner när man väl har spelat det ett par gånger. Samtidigt så har man helt klart roligt under partierna och som samarbetsspel betraktat så står det sig väl, utan att egentligen sticka ut ur mängden alltför mycket.

Logga in för att lämna en kommentar.
Spelexperten.com  |  Telefon: 026-18 24 27 (09:00-16:00)  |  E-post: info@spelexperten.com  |   Affiliate
© 2016 Spelexperten - tusentals Sällskapsspel/Brädspel
Vi är listade på ShopMania - Nätshopping