Kundsupport: vardagar 09-16
Telefon: 026-18 24 27
Leveranstid: 1-2 dagar
Frakt: 49:-

Tzolk'in - the Mayan Calendar

Logga in för att skriva en recension.

Recensioner

2015-05-28
Recensent: SPELEXPERTEN-Marcus
Tzolk'in - the Mayan Calendar utspelar sig i Mayakulturen och spelarna ska således axla rollerna som olika Mayastammar med målet att bygga upp sin stam på bästa sätt. För att göra detta har man ett antal arbetare till sin hjälp och kan under sin tur välja att antingen placera ut dessa på spelplanen (och betala för det med majs, som är spelets valuta), eller hämta hem dem för att utföra olika typer av handlingar (t.ex. få mer majs, guld, blidka gudarna, göra teknologiska framsteg m.m.). Spelplanen består av sex kugghjul, varav fem mindre som roterar runt ett större, placerat i mitten. De fem mindre kugghjulen representerar olika platser där Mayacivilisationerna kan utvecklas och spelarna kan under sin tur placera ut sina arbetare på dessa. Varje kugghjul ger spelarna tillgång till handlingar inom olika områden och varje tagg på kugghjulen representerar olika handlingar. När en spelare väljer att plocka tillbaka en arbetare så ges tillgång till den handling som representeras av den plats på hjulet där arbetaren stod (man kan också utföra handlingarna man redan passerat mot en kostnad i majs). När varje spelare utfört sina handlingar roteras mittenkugghjulet ett steg motsols, vilket får de mindre kugghjulen att rotera ett steg till en ny handling. Spelrundan avslutas när det mittersta kugghjulet har roterats ett helt varv och det är då dags för poängräkning. Spelarna räknar bl.a. sina tillgångar, de byggnader och monument man byggt under spelets gång och lite annat smått och gott. Vinnaren är den spelare som lyckats skrapa ihop flest poäng.

Tzolk'in är ett s.k. worker placement-spel med en rejäl innovation i form av de roterade kugghjulen. Detta gör att man verkligen måste planera sina drag då de mest åtråvärda handlingarna ligger längre fram på kugghjulen. En av spelets många styrkor ligger i alla de val man hela tiden tvingas göra under sin tur. Ska man försöka skaffa mer majs (som förutom valuta också är mat till ens arbetare), blidka gudarna, byta råvaror eller skaffa guld, sten eller trä? Detta ger en känsla av hela tiden tvingas välja bort någonting och gör därför planering och strategiskt tänkande till en absolut nödvändighet. Spelet är designat för 2-4 spelare och ytterligare en styrka är att det fungerar alldeles utmärkt på bara 2 spelare, då endast några små justeringar krävs.

Det här är ett spel som vid en första anblick kan se väldigt avancerat ut. Det är det också, men inte så avancerat. Spelet är faktiskt inte så svårt att lära sig som det först kan verka och när man spelat igenom en runda så förstår man spelets kluriga och geniala spelmekanik. Här ska också nämnas den suveräna regelboken, som på ett föredömligt sätt förklarar allt man behöver veta. Trots att spelet är på engelska så hade jag inga större problem att förstå hur det skulle spelas, vilket absolut inte alltid är fallet med spel av den här kalibern. Jag ger Tzolk'in - the Mayan Calendar högsta betyg för att det helt enkelt är ett suveränt strategispel. Det har ett högt återspelningsvärde och de många strategiska valen gör att det finns flera olika sätt att kamma hem segern på och spelet känns välbalanserat rakt igenom.
Logga in för att lämna en kommentar.
Spelexperten.com  |  Telefon: 026-18 24 27 (09:00-16:00)  |  E-post: info@spelexperten.com  |   Affiliate
© 2016 Spelexperten - tusentals Sällskapsspel/Brädspel
Vi är listade på ShopMania - Nätshopping