Kundsupport: vardagar 09-16
Telefon: 026-18 24 27
Leveranstid: 1-2 dagar
Frakt: 49:-

Lords of Waterdeep

Logga in för att skriva en recension.

Recensioner

2015-10-21
Recensent: SPELEXPERTEN-Marcus
Lords of Waterdeep är ett resurshanterings- och arbetarplaceringsspel som utspelas i Dungeons & Dragons-universumet och som går ut på att samla poäng, främst genom att klara av olika uppdrag.
Spelarna axlar rollerna som medlemmar i det hemliga sällskap som styr staden Waterdeep bakom kulisserna. Dessa skumma figurer vill ogärna smutsa ner sina egna händer och skickar istället helt samvetslöst ut sina agenter för att utföra deras "dirty work". Innan spelstart drar spelarna ett varsitt Lord-kort, som anger vilken karaktär man spelar som (denna förblir hemlig för övriga spelare under spelets gång). Spelplanen avbildar staden Waterdeep och spelarna ska alltså skicka ut sina agenter till olika byggnader i staden och beroende på vilken byggnad man placerar sin agent i så får man utföra en viss handling. Detta gör spelarna i tur och ordning, en agent i taget, tills samtliga spelare har placerat ut alla sina agenter. Efter att en spelare placerat ut en agent så får hen också spela ut ett uppdragskort, vilket innebär att den spelaren klarar av ett uppdrag. Det finns alltid 4 st tillgängliga uppdragskort uppvända på spelbrädet och genom att placera en agent på tillhörande byggnad kan man få tillgång till nya uppdrag. Uppdragen delas också in i olika kategorier och beroende på vilket Lord-kort man drog i början så får man bonuspoäng när det så är dags att räkna poäng i slutet av spelet, om man har utfört uppdrag inom en viss kategori. Uppdragen i sig är inte alls krångliga att förstå, utan består av att rekrytera ihop olika äventyrare och tjäna guld som man sedan spelar ut tillsammans med uppdragskortet för att uppdraget sedan ska anses vara avklarat. Just nyss nämnda äventyrare är väldigt viktiga i spelet och det finns 4 st olika att rekrytera till sina uppdrag (Präst, Trollkarl, Krigare och Tjuv). Spelet spelas över 8 st rundor och den spelare som har samlat ihop flest poäng efter dessa rundor är den som vinner Lords of Waterdeep.

Det här är ett helt suveränt strategispel som erfarna spelare i denna genre (resurshantering och arbetarplacering) kommer att känna sig hemma i direkt. Dungeons & Dragons-temat är egentligen obetydligt i sammanhanget, det hade lika gärna kunnat vara vilket tema som helst, men jag tycker ändå att det passar spelet bra och känns "rätt" för just detta spel. Det är enkelt att lära sig, speltiden är relativt kort och det är på det hela taget en oerhört angenäm och smidig upplevelse att spela Lords of Waterdeep. Det är också så finurligt konstruerat att man kan expandera spelplanen under spelets gång. Det här görs genom att spelarna bygger byggnader (det finns alltid 3 st tillgängliga att välja på), som placeras ut på spelplanen och ger spelarna ytterligare platser att skicka sina agenter till. När en spelare bygger en byggnad markerar den ägandeskap för den byggnaden med en liten markör i sin färg och så fort en annan spelare placerar en agent där får spelaren som äger byggnaden en liten belöning för detta. Genialiskt. Ytterligare en genialisk och viktigt ingrediens i spelet, som jag tycker utmärker det från liknande spel, är de olika Intrig-korten som spelarna kan spela ut mot varandra. I en av byggnaderna där spelarna kan placera sina agenter får man spela ut ett sådant kort mot en motståndare. Dessa kort finns i tre olika kategorier och erbjuder större möjligheter att jävlas med sina motspelare än vad som vanligtvis är fallet i ett spel av denna typ. Det här en mekanik som bara tillför ytterligare djup till ett redan briljant spel.
Lords of Waterdeep har fått mycket bra kritik och många fina lovord och det är verkligen ett riktigt höjdarspel som inte kommer att göra någon besviken.
Logga in för att lämna en kommentar.
Spelexperten.com  |  Telefon: 026-18 24 27 (09:00-16:00)  |  E-post: info@spelexperten.com  |   Affiliate
© 2016 Spelexperten - tusentals Sällskapsspel/Brädspel
Vi är listade på ShopMania - Nätshopping