Kundsupport: vardagar 09-16
Telefon: 026-18 24 27
Leveranstid: 1-2 dagar
Frakt: 49:-

A Game of Thrones

Logga in för att skriva en recension.

Recensioner

2016-03-13
Recensent: SPELEXPERTEN-Marcus
A Game of Thrones är ett strategi- och konfliktspel som baseras på de världskända fantasyböckerna och även tv-serien med samma namn. Här ska upp till sex spelare axla rollerna som ett av sex maktgalna hus i landet Westeros. Varje spelrunda består av tre enkla faser; i fas 1 dras tre stycken s.k. Westeroskort som representerar olika saker som just nu sker i Westeros, såväl positiva som negativa. Fas 2 är en planeringsfas där alla spelarna samtidigt spelar ut s.k. ordermarkörer i varje område där de har trupper. Dessa markörer spelas ut med ordern neråt, alltså hemligt för övriga spelare. När så samtliga spelare gjort detta så vänds dessa orders upp och spelarna kan nu se vad som väntar under den sista fasen; actionfasen, där spelarnas trupper ska utföra sina orders i turordning, en order i taget. A Game of Thrones spelas över maximalt 10 spelrundor och den spelare som då kontrollerar flest områden på kartan innehållandes antingen ett slott eller en fästning vinner spelet. Det hela kan dock avslutas betydligt tidigare än så, nämligen om någon under spelets gång kontrollerar sju sådana områden, vilket resulterar i att den spelaren vinner omedelbart.

Här har vi ett helt fantastiskt spel som enkelt kan beskrivas som en avancerad version av RISK. Detta är dock en något orättvis jämförelse, för visst; RISK går också ut på att erövra områden på kartan, men där slutar egentligen också likheterna. A Game of Thrones erbjuder så mycket mer strategiskt djup (här finns inga tärningar!) och variation, som t.ex. att turordningen ständigt kan förändras (bl.a. genom budgivning på en av spelets tre s.k. ”influence tracks”, som också kan ge fördelar i krig samt ge en spelare förmågan att byta ut en redan spelad ordermarkör och på så sätt kontra sina motståndares förestående drag, lysande!), kort som representerar vildar som då och då attackerar Westeros från de kalla bergen i norr och ytterligare kan förändra utgångsläget för spelarna, speciella huskort som spelas i strid och ovan nämnda Westeroskort. De slumpmoment som finns i spelet känns helt rätt och tillför en ovisshet på ett enbart positivt sätt, i övrigt är du helt utlämnad till din egen taktiska förmåga och till ditt beslutsfattande. När är det läge att attackera? Ska jag försöka alliera mig med någon av de övriga spelarna för att skaffa fördelar den vägen?
Just att bilda allianser och pakter är en viktig del av spelet och också en av de bästa sakerna med det, för spelar man med ett gäng pratglada intrigmakare så blir upplevelsen än mer underbar. Givetvis är inga pakter bindande och du kan kallt räkna med att allianser kommer att brytas.

Reglerna är på engelska och för ovana spelare kan de vara tunga att plöja igenom till en början, men belöningen är desto större när man tagit sig över den något höga inlärningströskeln och sen flyter spelet perfekt. I övrigt är det ett väldigt vackert spel med fina komponenter och tjusig artwork. Det kan spelas av mellan 3-6 spelare men är designat för 6 sex spelare, på övriga deltagarantal så görs några mindre justeringar innan spelet börjar. Vi rekommenderar att man spelar antingen 4 eller 6 spelare, för att minimera riskerna för numerära överlägen.
A Game of Thrones får högsta betyg för att det helt enkelt är ett suveränt strategispel. Tilltalas du av konfliktspel, att föra krig, intrigerande och allmänt rävspel – ja då är detta definitivt spelet för dig!
2016-01-14
Recensent: johan.niclas.skold
Vi är ett gammalt kompisgäng som i åratal spelat många strategispel, med klassiska "Risk" som en av favoriterna. Till "Risk" gjorde vi egna regler för att få en djupare spelupplevelse då vi tröttnade på grundspelets enkla premisser, såsom regler för allianser, förstärkning, oväntade händelseförlopp etc.

Jag snubblade över "A Game Of Thrones" av en händelse när jag letade efter ett nytt brädspel och fängslades direkt över upplägget. Där fanns en karta, distinkta fraktioner med olika kvalitéer för upp till sex spelare, unika karaktärskort, flera incitament som på en handvändning förändrar hela läget på spelplanen, möjlighet att understödja sina allierade, en "influence track" där man får fördela sin makt i tre kategorier (politiskt herravälde, övertag på stridsfältet eller egenskapen att kunna sätta ut flera specialorder för sina trupper eller slott) samt mycket mer. Precis ALLT som "Risk" saknar!

Lägg därtill en neutral styrka i "wildlings" som kan påverka spelet både positivt och negativt för en enskild spelare eller hela spelensemble, något som kan tvinga bittra fiender att samarbeta. Lever man sig dessutom in i spelet som grupp så kan enbart det politiska snacket mellan spelarna vara mycket underhållande "ge mig mera inflytande så ska jag komma ihåg det senare, understöd mig här så backar jag tillbaka på ett annat håll" etc.

Har man dessutom läst böckerna eller tittat på tv-serien så ger enbart bakgrundshistoriken en krydda i spelet. Många namn, platser m.m. känns igen.

Det enda som man måste ha tålamod är reglerna. Det tar tid att lära sig dom, för oss ungefär 6-8 omgångar innan alla regler satt. Första omgången vi spelade tog åtta (!) timmar att spela färdigt, då vi fick stanna upp flera gånger och diskutera reglerna. Men har man tålamod med det så kommer man bli belönad.

Sedan gör sig spelet bäst med antingen fyra eller sex spelare, där sex är starkt rekommenderat. Det är tveklöst det spelet är anpassat för och det är då spelet är som mest balanserat.

Så för att resumera:

Gillar du/ni ett djupgående strategispel med strid som huvudpunkt, där man aldrig vet vad som händer och upplevelsen blir en helt ny för varje fraktion man spelar? Har ni en ledig lördag och vänner som har tid över? Då är "A Game Of Thrones" bland det bästa en femhundring kan erbjuda. Högsta betyg!
Logga in för att lämna en kommentar.
Spelexperten.com  |  Telefon: 026-18 24 27 (09:00-16:00)  |  E-post: info@spelexperten.com  |   Affiliate
© 2016 Spelexperten - tusentals Sällskapsspel/Brädspel
Vi är listade på ShopMania - Nätshopping