Kundsupport: vardagar 09-16
Telefon: 026-18 24 27
Leveranstid: 1-2 dagar
Frakt: 49:-

Mysterium

Logga in för att skriva en recension.

Recensioner

2016-04-05
Recensent: SPELEXPERTEN-Marcus
Mysterium utspelas under en nattlig seans på allhelgonadagen, i en herrgård på 1920-talet.
Där ikläder sig en spelare rollen som en ande, eller ett spöke, som mördades i herrgården för 30 år sedan. Andens uppgift är nu att försöka få kontakt med en grupp välkända medier på den andra sidan. Dessa medier spelas av de övriga spelarna och dem ska tillsammans lista ut hur anden mördades, vart i herrgården det skedde och vem som utförde dådet. Det var dock länge sedan anden avled och han har dessvärre blivit allt svagare och kan därför inte kommunicera med medierna på andra sätt än genom visioner, som det sedan är upp till medierna att tolka och tyda, med hjälp av sina skarpa sinnen och sin intuition. Rent spelmekaniskt så fungerar det som så att andespelaren sitter bakom en skärm och spelar ut visionskort till varje spelare. Dessa kort ger spelarna ledtrådar om mördaren, mordplatsen och mordvapnet. Före spelets början så slumpas nämligen en kombination av dessa tre fram för varje spelare bakom andens spelskärm. Sedan placeras ett gäng kort ut på bordet som visar flera potentiella mördare, mordvapen samt mordplatser. Det är nu alltså andens uppgift att leda spelarna mot rätt kort med hjälp av de ledtrådar som visionskorten ger.
Medierna har fritt fram att diskutera och hjälpas åt, vilket man också måste göra för att ha en chans, eftersom andespelaren inte får prata med de övriga spelarna under hela spelet.
Så medierna har endast varandra och sin magkänsla att lita på. När varje spelare så har lyckats få fram sin egen kombination av mördare, mordvapen och mordplats så är det dags för anden att göra en sista kraftansträngning och förmedla tre visioner (spela ut tre visionskort). Medierna ska därefter genomföra en omröstning (i hemlighet, ingen kommunikation mellan medierna här) om vilken kombination de tror är den rätta (alltså den kombination som andespelaren valt ut som den rätta).
Om medierna gissar rätt och löser mysteriet innan sju timmar har gått (sju spelrundor) så får anden frid och samtliga spelare vinner. Om medierna misslyckas så får anden fortsätta att osaligt sväva omkring på den andra sidan och samtliga spelare förlorar då spelet.

Det här är ett väldigt speciellt spel som inte liknar mycket annat. Det kan beskrivas som en abstrakt variant av CLUEDO, dock är Mysterium betydligt roligare och mer interaktivt. Det är lika roligt att spela medium som ande, kanske till och med lite roligare att vara ande då samtliga testspelare har tyckt mycket om den rollen. Spelet har också tre olika svårighetsgrader vilket helt klart höjer omspelsvärdet. Dock är det väl just nyss nämnda omspelsvärde som jag vill sätta ett litet frågetecken kring, för ju mer man spelar med samma människor så kommer man onekligen att lära sig hur de tänker som ande och vilka visionskort som kan tänkas referera till vilken mördare, mordplats eller mordvapen. Något som således kan göra spelet för enkelt i slutändan. Tiden får helt enkelt utvisa, för Mysterium är ett väldigt roligt och kreativt spel med mycket vacker artwork och väldigt vackra visionskort, många av dem skulle vara perfekta som motiv på en tavla. Det går fort att spela, är enkelt att lära sig och bör passa de flesta sällskap väldigt bra.
2016-02-24
Recensent: Spelglädje
Vi har recenserat Mysterium på spelbloggen Spelglädje som ni hittar på http://spelgladje.wordpress.com/

Väl mött!
Logga in för att lämna en kommentar.
Spelexperten.com  |  Telefon: 026-18 24 27 (09:00-16:00)  |  E-post: info@spelexperten.com  |   Affiliate
© 2016 Spelexperten - tusentals Sällskapsspel/Brädspel
Vi är listade på ShopMania - Nätshopping